CINTA MUALAF

Sebuah cerita tentang seorang lelaki berbangsa Cina ingin berkenalan dengan seorang budak sekolah, berumur 16 tahun, so called, seorang Melayu. Itu memang biasa. Mungkin, schoolmate, kawan lama, kawan sepermainan masa tadika? Dan sebagainya. Apa apa tanggapan, dibenarkan. Jujur. 
Si lelaki Cina, 5 tahun lebih tua, yang mana, ketika di awal perkenalan, beliau berusia 21 tahun. Beliau merupakan seorang interior designer muda, yang penuh kotak fikirannya dengan idea yang bernas, inspirasi yang cantik, otak geliga, kreatif. Sumpah, ada je idea idea yang boleh diguna pakai sebagai jalan alternatif. Mungkin, itu kebolehan yang beliau perolehi untuk bekerja sebagai seorang interior designer. Beliau juga seorang yang peramah, suka sangat bercerita dan suka sangat senyum. Manis sangat. Handsome sangat. Tinggi sangat. Putih sangat. Kidal. Melalui cara beliau bercakap, memang nampak yang beliau confident dengan apa yang ingin disampaikan. Ideanya. Brilliant!
Si gadis Melayu, berusia 16 tahun, jauh lebih muda. Si gadis Melayu, seorang yang innocent, berbekalkan hati yang busuk, gedik mengada, bahasa kasar. Memang orang yang biasa. Tak expect apa apa sebab beliau, budak baik yang selalu ikut ibunya pergi ke sana ke sini. Ibunya bekerja sebagai seorang businesswoman. Banyak urusan di merata tempat dan kena jumpa ramai orang. Sesekali beliau terasa, macam beliau laa seorang usahawan muda. Di usia muda, dah kena check tender, buat sebutharga, jumpa supplier, dan juga customer lain. Kadang kadang beliau berasa seronok. Penat, sudah tentu! Tapi, ini pengalaman baru kan? Beliau teringin juga untuk menjadi perintis perniagaan keluarganya, bakal bergelar usahawan muda, detik hati kecilnya. 
Dipendekkan cerita, keluarga si gadis Melayu, bakal masuk rumah baru dan nak buat renovation sikit. Dan, si lelaki Cina yang kena handle projek tersebut. Beliau dipilih berdasarkan quotation, harga yang berpatutan, sesuai dengan servis yang diberikan. Si lelaki Cina mula mengenali si gadis Melayu, dan semakin rapat. Rapat hanya dalam kerja. Selain kerja, mereka tak kenal each other. Jujur. Kerja di sini, maknanya melawat projek (renovation rumah keluarga si gadis Melayu). Okayy, faham sikit dah?
 
Mari kita teruskan. 
Dalam tempoh projek tersebut dijalankan, ada beberapa kali, si gadis Melayu dengan si lelaki Cina itu, berbual. Bergurau. Bercerita. Minum semeja. Berbincang. Bergaduh sedikit. Semua sebab kerja. Dan tak lupa juga, bertukar number telefon. Dan pada saat itulah, perkenalan antara si gadis dan si lelaki, bermula. Berputik. Boleh rasa tak indahnya? Haha. Mungkin belum lagii. Okayy sambung lagi. 
😀
 
Si gadis Melayu, pindah masuk rumah yang sudah siap direnovate, dalam awal tahun 2008. Dan dalam masa yang sama, si gadis Melayu, bakal menghadapi SPM. Dalam tempoh tersebut juga, si lelaki Cina ada berjumpa dan bercerita melalui surat elektronik (baca ; email). Dalam tempoh si gadis Melayu untuk selesai SPM, jarang jarang sekali beliau dapat meluangkan masa bercerita dengan si lelaki Cina. Cuma perkara perkara penting yang ingin disampaikan sahaja yang dapat menghubungkan mereka. Tak lama selepas result SPM keluar, si gadis Melayu, dapat tawaran untuk menyertai PLKN. 3 bulan, tempoh. Pada ketika itu, projek si lelaki Cina, dahh selesai. So, tak jumpa dah. Kemudian, si gadis Melayu, dapat tawaran menyambung pelajaran ke sebuah universiti di Johor. 
Dalam tempoh si gadis belajar di univerisiti, mereka ada saling berhubung. Tapi, hanya sebagai kawan biasa. Yang text bila rindu, yang nak call bila tak tau nak buat apa, yang bercerita kisah masing masing, sebab dah lama tak jumpa. Cerita penat kerja, cerita malas belajar. Cerita tolong buatkan assignment, cerita busy ke sana ke mari. Cerita cerita kosong, yang tak ada apa makna. Hanya sebagai kawan biasa. Saling mendengar kisah masing masing, dan biar berlalu. 
Awal tahun 2010, ibu kepada si gadis Melayu, dapat satu tawaran kerja ; projek membina sebuah rumah bungalow sekali dengan rekaan dalaman. Ini berikutan, tuan rumah yang menetap di Kuala Lumpur, dan tersangat busy. Tuan rumah dan ibu si gadis Melayu, kawan sejak zaman anak dara. Jadi, setelah berbincang dengan tuan rumah, ibu si gadis, memilih untuk memanggil semula, si lelaki Cina tadi. Pada waktu itu, gadis Melayu tadi, sedang cuti semester. Kebetulan.  
Pada suatu hari, pertemuan dengan si lelaki Cina diadakan. Ibu si gadis mintak tolong si gadis untuk bawa beliau pergi ke tapak projek. Dalam masa yang sama, si lelaki Cina tadi langsung tidak memberitahu si gadis Melayu yang mereka bakal berjumpa. Bila sampai tapak projek, si gadis Melayu terkejut. Si lelaki Cina, seperti biasa, suka tersenyum. Manis. 
*melting*
Projek tersebut sedikiit, sedikit berjalan dengan baik. Cuma bila ada masalah, ibu si gadis akan berjumpa dengan si lelaki Cina, untuk berbincang. Kadang kadang, call sahaja. Bincang, bincang. Dan bincang. Dalam perbincangan tersebut juga, si gadis Melayu ada semeja dengan si lelaki Cina. Dan buat seperti biasa. Sebab ibu si gadis tau yang si lelaki Cina, berkawan dengan si gadis Melayu. Bercerita, bergaduh nak bilik ni warna apa, yang ini nak buat macam mana. Tak nak warna ni, nak yang ini. Untuk dapatkan yang terbaik. Bergaduh di sini bukan bertumbuk segala, ianya adalah (baca ; tukar pendapat).
Perhubungan si lelaki Cina dengan si gadis Melayu, semakin rapat. Sebab, dalam masa yang sama, si gadis Melayu sedang cuti semester. So, memang si gadis kena ke sana ke mari. Kadang kadang, ibu si gadis serahkan sahaja tugas apa yang patut untuk si gadis berbincang dengan si lelaki Cina. Rindunyaaa! :’)
Pada suatu hari, si lelaki Cina propose si gadis Melayu, untuk berkawan dengan lebih rapat. So called, “teman tapi mesra”. Si lelaki Cina, memang jenis yang tak rajin text. And, dia pun tak rajin call. Cuma, lately ni, sebab dah makin rapat, beliau suka. Kadang kadang, email je dah cukup. Teknologi di hujung jari kan?😀 Contact macam tu pun, jadi laa. Hahaha! Kata kata manis dari si lelaki Cina, selalu menjadi status si gadis Melayu. Cumanya, si gadis Melayu, tidak terlampau menaruh perasaan, sebab si gadis tau. Itu adalah hubungan 2 bangsa yang berbeza dan tak mungkin terjadi. Tapi, si gadis Melayu, layankan jugak. 
 
The special thing about me is you, fifa. – Yip. ♥
Your happiness is my everything laa, fifaaaaaaaa – Yip. ♥
Baby, without you, I am nothing. I am so lost, hug me. Then tell me how ugly I am, but that you’ll always love me. – Nyanyi lagu Rihanna. Yip ♥
That is the way I love you, fifa. – Yip ♥
Saya suka you pakai baju kurung meh. Manis laa ini Fifa. – Yip ♥
The best thing ever in my life, is you, fifa. – Yip ♥
You are the designer of my heart. – Yip ♥
My heart is for you, fifa. Seriously. – Yip ♥
You changed me a lot sayang. – Yip ♥
It’s okay sayang, everything will be fine. I am sure your result will be okay. Good luck, love. – Yip ♥
I was born to give my heart for you. – Yip ♥
Fifa. I am your die hard fan, love! Hihihi. – Yip ♥
I love to take care of you, because you are my everything, love. – Yip ♥
I nak petik bintang banyak banyak and keep it tightly in a colourless glass vase, and hadiahkan kat you, so that you can keep and look at it forever when there is anytime that I am not with you anymore. I love you, fifa. – Yip ♥
I teringin nak buat love letter untuk you laa fa, bila you dah balik kampus nanti. Agak agak postman jealous tak nanti? – Yip ♥
I can’t forget the things that related to you. It is beautiful enough for me to love you more and more. – Yip ♥
I just wondering, why I keep on loving you non-stop sayang. And I got the answer, because I know, you will always be mine. – Yip ♥
The love is spreading over you sayang. I can see it from your eyes. – Yip ♥
The love drug is you, and that is the reason why I always being high! – Yip ♥
By doing something for our future, we sacrified something. Keep on observing my work. You will make them as one of your addiction later on, heartbeat. – Yip ♥
Loving you is my passion. – Yip ♥
Your love make me stronger, sweetheart!🙂 – Yip ♥
You are my alarm clock everyday, love. Thank you! – Yip ♥
Business is like love. Love is about trust. The trusity make the future of the business. So do love, nah? With trust, there will be the love. – Yip ♥
I am looking for a love, not a girl. Yet, you are the love. – Yip ♥
You are one in a million. – Yip ♥
 
 Antara kata kata dari si lelaki Cina untuk si gadis Melayu.
Sejak mendapat lampu hijau dari ibu si gadis Melayu, si lelaki Cina kadang kadang ada bawa si gadis Melayu keluar. Makan, berjalan, shopping. Dan kerja. Itu semestinya! Perhubungan si gadis Melayu dengan si lelaki Cina, semakin serious. Madah madah cinta buat si gadis Melayu, selalu ada. Indah sangat!😀 Tempoh perkenalan yang makan masa hampir 4 tahun ini, betul betul diidamkan oleh si lelaki Cina. Dalam masa yang sama, oleh si gadis Melayu juga.
Dipendekkan cerita lagi, tak lama lagi, si gadis Melayu bakal masuk belajar kembali. Beliau masuk pada Januari 2, 2011. Projek belum lagi siap, dan ibu si gadis bakal mengambil alih tugas si gadis. 
 
Sejak akhir akhir ini, si lelaki Cina kurang sihat. Berjumpa pun, sebab kerja. Email sahaja yang dapat beliau kirim. Katanya, sejak mendapat projek bersama si gadis Melayu, rezekinya melimpah ruah. Sampai tak terkejar dibuatnya. Tapi, si lelaki Cina, still can handle all those things. Uruskan perkara perkara penting. Alasan boleh diterima pakai.😀
Malam tahun baru, si gadis Melayu pulang ke kampung halaman. Berikutan hendak berjumpa dengan atok dan wannya, sebelum naik cuti semester nanti. Dalam perjalanan, si lelaki Cina ada text si gadis Melayu, yang si gadis bakal menerima kejutan pada 1-1-2011. Si gadis Melayu, jadi excited. Tak sabar. Setelah selesai urusan di kampung, ayah si gadis Melayu ajak pergi ke Melaka untuk membeli sedikit keperluan, shopping lah senang cerita. di samping ingin berjumpa dengan salah seorang kawannya. Dalam perjalanan hendak ke Melaka, si gadis Melayu mendapat panggilan telefon dari si lelaki Cina. Sayup. Senyap sunyi. Si gadis Melayu pelik. Beliau terdengar, ada suara yang menyebut,
‘ASHADUALLA ILA HA ILLALLAH
WA ASHADUANNA MUHAMMADURRASULULLAH’
Si gadis Melayu terkejut. Panggilan telefon terputus. 
Kemudian, ada panggilan masuk semula dari number yang tak dikenali. Si gadis angkat.
 
‘Babe, Yip passed away. All this while, he was suffering of the brain cancer. You have to see him before the funeral okay. Get here as soon as possible. I am sorry.’
 
Si gadis Melayu, tak mampu nak bercakap. Beliau terdiam. Beliau mintak tukar pemanduan dengan ayahnya untuk terus balik ke Nilai. Si lelaki Cina, tinggal di Seremban 2. Terus shoot ke sana. Menurut kawan si lelaki Cina, si lelaki masih di Hospital Columbia. Dalam perjalanan pulang ke Seremban, bermacam macam menda yang bermain di fikiran si gadis Melayu. Kata kata si lelaki Cina. Lagu yang si lelaki Cina kirimkan. Kenangan bergelak tawa, bercerita segala kisah mereka. Makan malam bersama keluarga. Dan sebagainya. Air mata tidak berhenti bercucuran. Sedu sedan si gadis Melayu turut diratapi si ibu gadis. Sedih melihat nasib anaknya, barangkali.  
Sampai sahaja di rumah, ibu si lelaki Cina, senyum kelat dan dalam masa yang sama, beliau menangis. Ditahankan agar tak gugur. Namun, tewas. Anak kesayangannya, pergi. Tanpa meninggalkan apa apa pesanan, tanda tanda. Adik si lelaki Cina, datang memeluk si gadis Melayu. Kakaknya juga. Masing masing, cuba untuk gagahkan diri, atas pemergian orang tersayang. Si gadis Melayu, tidak dapat berbuat apa apa, selain menangis. Dipeluk erat oleh ibu si lelaki Cina. 
Ibu si lelaki Cina berbisik ke telinga si gadis Melayu untuk naik ke bilik si lelaki Cina. Dalam bilik tersebut, si gadis Melayu mendengar segala luahan hati ibu si lelaki Cina. Satu persatu. 
 
‘Faa, I am really sorry for not telling you the truth. This was his last request. He did suffering of brain cancer. When he knew you, he felt that you are the person that he’s waiting for. He felt in love with you. For the first time, he fall in love. And, the love that he want was, yours. It was you. He became stronger just because your love. He learned about Islam, when you are not here. He was very happy when he met you. Eventhough he’s not feeling well. You thought him about life, about the happiness, about the difficulty through many circumstances, about the future. He converted to Islam almost two years back. I am really sorry.’ 
 
‘In this box, there were many things for you from him. He kept them all this while and as he wished to meet you yesterday. But, you are going back to your hometown. So, he canceled.’
Si gadis Melayu tak dapat menahan sebak. Menangis. T___T
Si gadis membuka kotak tersebut. Dalam kotak itu, terdapat beberapa diari. Satu persatu si gadis belek, dan baca. Baca, nangis. Baca, nangis. Tak dapat menahan. Sedihh!
 
17 Mei 2007
Today was her birthday. I would like to give her this necklace. But, I don’t think she will accept it. I am worrying about this now. I missed to look at her smile. She was so cute!😀
 
Si gadis Melayu melihat rantai tersebut, terukir huruf F dan Y. 
T___T
17 Mei 2008
I converted into Islam, this morning. My new name is Ahmad Amirul Afifi. Near to her name. I felt really nervous at first, so do excited. But, through my studies, learning from the Ustaz, the stories about the prophet. I did it. I made it! It was the precious time ever. Very excited now to tell her the truth! Hope she will not be fainted. Hahaha. 
 
Si gadis menangis terus. Ya Allah, inilah dugaan yang terpaling besar pernah kau beri pada aku. Berikanlah kekuatan kepada hambamu ini untuk menerima pemergian ini, detik hati kecilnya.
 T___T
17 Mei 2009 
Saya nak beli telekung ni untuk dia dengan ummi dia. Hope she like it. May she remember me always, like I did. Insya Allah.  
 
Si gadis Melayu mencium kain telekung tersebut. Menangis! 
17 March 2010
I banked in, RM5000 today in Bank Tabung Haji. Ni gaji first saya . Kalau panjang umur, saya nak pergi haji dengan dia! Insya Allah. 
 
Si gadis Melayu semakin tersedu sedu. Dipeluk erat ibu si lelaki Cina.
 
17 Mei 2010
I did this Ayat Kursi for her, write in tulisan khat and framed it. I wished to give her. Insya Allah!Lil bit dirty, because saya tak mahir lagi. I loved her handwriting in Jawi. Wished to learn more writing in Jawi.  
 
Si gadis, peluk erat frame ayat kursi tersebut. Tiada yang lain, menangis.
Ada satu lagi bag kertas Roxy di sebelah katil si lelaki Cina. 
Untuk you!❤ 
 
Ada sepucuk surat dalam beg tersebut. Si gadis baca. 
 
‘Assalamualaikum awakk. Hihi. Ada banyak sangat cerita saya nak bagitau awak. I wrote it for you already in those diaries. Wished you read all of them. It about us baby. About you, about me. I sayang you laa! Sampai I mati. Maybe, when you read this letter, I am off. I am not with you anymore. I dah pergi jumpa Dia dulu. He would love to choose me you know. I am really sorry sebab tak bagitau you the truth. But, you knew how I am right? Secret is my priority. I wished to meet you on the first day of your class, by wearing this beg and this watch. But, I don’t think I manage to do that. This was your upcoming birthday present. Hope you liked it and will wear it. Okayy sayang? You remembered right all those words that I told you? Tolong jaga diri baik  baik. I dah takde. I don’t have time to talk a lot here. Just wishing the best in your future. You made my days, my life, so do my future. I love you till death. I promised with you right. And I made it. I hoped that you will not regret in anything that we made together. Promises that we made together. You must be stronger when I am not around. Don’t you cry, and be moody all the time. That is not good kan? You thought me to spread the love kan? So, you should do it too. Promised me that you will remember me always okay? I missed you seriously. I wished to meet you before. But, you can’t. It’s okay. Thank you for everything sweetheart. EVERYTHING! I love you till death, heartbeat. Assalamualaikum!’ 

Pengebumian berlalu. Sedih sangat. Si gadis Melayu tak dapat menahan. Nangis terus. Si gadis Melayu merasakan itulah cinta terpaling agung pernah beliau ada. Semuanya kerana Allah. 

 
Januari 1, 2011.
Tarikh yang tersemat dalam hati sanubari si gadis Melayu. Tak kan pernah lupa. Tak pernah hilang. Ingat sampai mati. Insya Allah! 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s